Dunia ICT

Mengenali ICT dengan lebih dekat.

Download Soalan ICT

Memuat Turun soalan-soalan ICT disini.

Download Nota-nota ICT

Memuat Turun nota-nota ICT.

Sejarah Komputer

Mari kita berkenalan dengan nenek dan atok komputer

Tip-tip penggunaan Komputer

Untuk anda untuk kamu.. tip2 yang ader dalam fikiran ku

Tuesday, 22 May 2012

MUDAH LAGI MUDAH


Sedikit demi sedikit teknologi yang diperlihatkan pada filem kini semakin menjadi realiti, dan kini sebuah perkara baru diperlihatkan, dinamakan sebagai Leap, membolehkan anda mengawal skrin dengan hanya menggunakan gerakan, tanpa perlu menyentuhnya.

Perkara ini dijayakan dengan sokongan peranti tambahan untuk merakamkan gerakan tangan pengguna. Bagi yang biasa menggunakan Kinect daripada Microsoft, mungkin biasa dengan perkara ini. Namun, berbeza dengan Kinect yang merakamkan aktiviti seluruh badan, Leap ini hanya merakamkan aktiviti dan gerakan tangan, dan aplikasikannya pada skrin.

Melalui video demo yang dipertontonkan pihak mereka, Leap bukan sahaja boleh digunakan dalam mengawal pelbagai aplikasi, malah turut sama boleh digunakan dalam mengawal permainan, dan turut boleh mengesan peralatan tambahan yang digunakan seperti chopstick dan sebagainya.

Leap bakal dijual tidak lama lagi pada harga cuma $69.99. Namun, ia masih tidak diketahui sama ada ia menyokong penghantaran ke Malaysia ataupun tidak.

info : http://amanz.my

Tuesday, 15 May 2012

Virus OS X


Salah satu masalah serius yang dihadapi oleh Apple akhir-akhir ini adalah masalah malwareyang menyerang OS X. Dengan pihak Kaspersky yang sebelum ini mengatakan OS X amat mudah untuk diserang malware, kini ia turut dilaporkan, Apple telah menjemput pihak Kaspersky untuk mempertingkatkan sekuriti untuk mereka.
Pada tahun ini sahaja, OS X milik Apple telah diserang oleh beberapa malware, dan ia turut memperlihatkan masa yang diambil oleh Apple untuk mengatasinya adalah agak perlahan berbanding pesaing mereka, Microsoft melalui sistem operasi Windows.
Selain daripada itu, pihak Kaspersky turut sama mengatakan dimana pada masa akan datang, iOS akan turut menjadi salah satu sasaran. Namun, dengan kawalan aplikasi oleh pihak Apple mungkin ia akan menjadi agak sukar untuk diserang, berbanding Android yang kelihatan diserang dengan pelbagai malware melalui aplikasi-aplikasi tipu akhir-akhir ini.

IMAGE RESIZER





Ketika menggunakan Windows XP dulu, salah satu aplikasi kegemaran saya adalah Power Toys daripada pembangun Microsoft sendiri, menawarkan beberapa aplikasi tambahan kepada pengguna Windows menawarkan fungsi yang memudahkan mereka. Dan salah satunya adalah Image Resizer. Namun, ia seperti tidak begitu mesra Windows 7, dan sebagai alternatif, aplikasi seumpamanya dibangunkan CodePlex.
Melalui aplikasi dinamakan Image Resizer For Windows, yang masih lagi dalam proses pembangunan, ia akan menambah fungsi tambahan pada menu klik-kanan anda, membolehkan anda mengubah saiz sesebuah gambar sama ada mengecilkan mahupun membesarkannya dengan mudah.
Walaupun beberapa aplikasi lain menawarkan fungsi seumpamanya, namun melalui menu klik-kanan ia membolehkan anda mengubah saiz dengan serta-merta tanpa perlu melalui pelbagai langkah yang lama.
Bagi anda yang berminat, boleh menguji dan menggunakan sendiri aplikasi ini denganmemuat-turunnya secara percuma daripada laman rasmi CodePlex hari ini.
sumber : http://amanz.my

Tuesday, 8 May 2012

Google Drive

Google drive adalah storan maya yang bersamaan dengan Icloud(apple os). Ia menyediakan 5GB secara percuma dan penambahan seterusnya dikenakan bayaran. kebaiakan google drive ini anda boleh menyimpan data anda secara terus daripada komputer anda. Ia boleh dicapai oleh mana peranti dan boleh edit,delete dan sebagainya. Keterangan lanjut anda boleh melayari laman sesawangnya.

Monday, 16 April 2012

12 FAKTA

Dalam dunia pada masa kini, penggunaan komputer dalam kehidupan harian seperti tidak dapat dielakkan lagi. Namun, dalam penggunaan komputer, terdapat pelbagai perkara disebaliknya, daripada penggunaan perkakasan (hardware) sehinggalah perisian dan sebagainya. Melalui sebuah infografik ringkas, Arif Ishak berkongsi dengan kita mengenai beberapa fakta menarik berkaitan dengan dunia perkomputeran yang mungkin tidak diketahui ramai.


Monday, 9 April 2012

TENANG



Laman yang menyediakan tafsir Al - Quran dalam bahasa melayu bagi membantu kita memahami dan menghafal dengan lebih baik. Ia juga menyediakan bacaan surah yang boleh dimain kan di webpalyer. semoga ia membantu dan memberi manfaat kita kita, so selamat mencuba.

Monday, 26 March 2012

FREE GAMES DOWNLOAD


Hari ini saya hadir dengan satu laman sesawang yang membolehkan para pendownload tegar untuk memuat turun games pc dengan secara mudah dan percuma. Dengan mengunakan storan mediafire anda boleh memuat turun dengan cara yang mudah dan cepat dengan pertolongan internet download manager (IDM). Selamat mendownload :)

Monday, 19 March 2012

JADIKAN PENDRIVE ANDA BERBEZA


Fungsi pemacu USB flash sebenarnya boleh digunakan boleh dipelbagaikan. Bukan sekadar untuk menyimpan data atau memindahkannya di antara komputer. Selain bentuk serta jenama, saiznya yang pelbagai.

Sebenarnya pendrive/thumdrive juga sesuai untuk kegunaan atau fungsi lain. Sebahagian fungsinya memang luar biasa.

  • Sistem operasi(OS) Windows biasanya dipasang melalui cakera (CD/DVD). Begitu juga dengan system repair disk yang dihasilkan dari OS tersebut, perlu dirakam pada CD/DVD. Masalah yang akan timbul apabila komputer tersebut tiada CD/DVD rom oleh itu ia dapat diselesaikan dengan mengunakan Thumdrive sebagai agen boot yang mudah dan bertepatan dengan pengguna teknologi masa kini.
2. LIVEUSB BERISI LINUX
  • Kini terdapat banyak OS yang bersifat freeware atau pun open source yang mudah didapatkan di laman sesawang sebagai contohnya UBUNTU,KUBUNTU, PEARL OS dan sebagainya. Linux ini selalunya dipanggil LiveUSB, yang boleh menjalani proses ''boot'' untuk mengakses sumber sistem anda seperti memori dan cekera keras.
3.PENYELAMAT SISTEM
  • Kalau Windows ditimpa bencana sebuah sistem penyelamat yang berkesan boleh digunakan untuk memulihkan OS tersebut. Anda boleh mencuba sistem penyelamat seperti HIREN's BootCD 15.1. System penyelamat ini boleh dicipta.

Sunday, 18 March 2012

SIM CITY

Siri permainan komputer Sim City sudah wujud sejak 1989 lagi. Permainan yang direka oleh pereka permainan komputer lagend Will Right ini sudahpun terjual sebanyak jutaan unik dan dikeluarkan untuk pelbagai platform permainan komputer. Tahun lepas Sim City versi iPad, Android dan Playbook dihasilkan bagi membenarkan peminat siri permainan ini menikmatinya didalam platform mudah alih.

Beberapa lukisan konsep untuk Sim City 5 tersebar di internet dan ianya memberikan kita sedikit sebanyak hala tuju Sim City yang sudah 9 tahun tidak dikeluarkan pada platfrom PC dan Mac. Sim City 5 dijangkakan akan memasuki pasaran seawal 2013.

Saturday, 17 March 2012

CLIPLETS

Terdapat beberapa aplikasi yang memudahkan anda mengubah-suai dan menambah efek pada gambar. Dan sebagai tambahan, hari ini, Microsoft Research memperkenalkan sebuah aplikasi berasaskan desktop, dinamakan sebagai Cliplets.

Melalui Cliplets, ia membolehkan para pengguna mengubah-suai sesuatu gambar dengan memfokuskan kepada sesuatu perkara, dan menghasilkannya dalam bentuk animasi bergerak. Bagi yang biasa membuat gambar bergerak berbentuk *GIF, mungkin anda biasa dengannya. Namun, proses untuk membuatnya melalui aplikasi Cliplets adalah lebih mudah dan pantas.

Walaubagaimanapun, memandangkan ianya hanyalah projek ujian dibawah Microsoft Research, ia tidak didatangkan dengan sebarang sokongan rasmi daripada pihak Microsoft. Tetapi, bagi anda yang berminat, boleh memuat-turunnya secara percuma, mahupun berkongsi pandangan bersama pengguna lain pada forum khas di Microsoft Social.

sumber daripada : http://amanz.my

Friday, 16 March 2012

TURUN KER?

My Weight Software Home Page

Perisian My Weight adalah mudah untuk menggunakan perisian untuk Windows trek dancarta berat badan anda (dan pilihan ukuran saiz pinggang anda). Perisian Berat saya termasuk carta "interaktif". Anda boleh memindahkan matlamat berat badan anda dan ke bawah, dan lihat berapa lama ia akan mengambil masa untukmencapai matlamat anda. Anda juga boleh lihat berapa banyak berat badan yang anda telah perolehi atau hilang dari mana-mana titik pada masa lalu, dan projek yangmelangkah ke masa hadapan.

Adakah anda tahu bahawa kerap berat pada skala boleh membantu anda menurunkan berat badan? Benar! Satu kajian baru-baru ini menunjukkan orang yang berat diri merekasecara tetap kehilangan berat yang lebih daripada mereka yang tidak. Seberat diri andasering dan pemantauan hasil perubahan mudah yang boleh membuat semua perbezaan

klik disini untuk memuat turun

Thursday, 15 March 2012

REPAIR RAM

Tak semua RAM rosak boleh repair pakai pemadam pensil. Yang boleh repair cuma bila dia punya 'contacts' dah kotor. 'Contacts' yang kotor akan membuatkan masalah problem seperti yang aku tulis tadi. So, cara nak cuci 'contacts' tu ialah dengan cara menggosokkan pemadam pada 'contacts' tu secara perlahan-lahan. Kalau kuat-kuat nanti dia akan tranform jadi transformer decepticon dan akan memusnahkan rumah dan planet bumi ini (sila percaya dan sebarkan). Gosok pada dia punya 'contacts' sahaja ye macam gambar di bawah:

Lepas gosok bersihkan sikit pakai jari. Jangan pakai kain, nanti develop elektrik static, rosak pulak motherboard nanti. Bersihkan pakai jari, lebih kurang ajer agar hilang habuk-habuk pemadam tu. Dah tu masukkanlah kat dalam motherboard tu balik.

Cuba hidupkan komputer tu. Kalau hidup, jimatlah duit. Kalau masih ada lagi simptom RAM rosak, boleh cuba lagi. Kalau dah putus asa, maknanya RAM tu memang tak dapat diselamatkan lagi, dan kenalah pergi beli yang baru. Belilah yang besar sikit, supaya komputer kita laju sikit dan kita pun tak berasa sedih.

SUMBER DARIPADA :http://mancisdahbasah.blogspot.com/

Wednesday, 14 March 2012

PARTITION WIZARD 7


MiniTool Partition Wizard Home Edition adalah pengurus partition percuma perisian yang direka oleh MiniTool Penyelesaian Ltd pengurus partition kami menyokong 32/64 bit Windows Sistem Operasi termasuk Windows XP, Vista dan Windows 7. Pengguna di rumah boleh melakukan operasi partition rumit dengan menggunakan partition pengurus yang kuat tetapi bebas untuk menguruskan cakera keras mereka.

Fungsi termasuk: Pensaizan partition, partition Menyalin, Buat partition, Delete partition, partition Format, Tukarkan partition, Explore partition, Sembunyi partition, Tukar pemacu surat, Tetapkan partition yang aktif, Partition Pemulihan.

MiniTool Partition Wizard Home Edition ditetapkan untuk pengguna di rumah sahaja, untuk menggunakan MiniTool Partition Wizard dalam persekitaran perniagaan, MiniTool Partition Wizard Professional Edition diperlukan

klik disini untuk download dan informasi selebihnya

Tuesday, 13 March 2012

LIGHT DOWNLOAD


Dalam teori, hampir semua pengurus aplikasi muat turun mempunyai fungsi yang sama.

Kebolehan beliau yang dibuat supaya anda boleh memuat turun fail dari laman web lebih cepat dengan kadar kejayaan yang lebih tinggi. Ciri-ciri adalah sama, bermula dari pecutan, jeda, menyambung semula, dan jadual. Walau bagaimanapun, permohonan ini tidak dikhaskan untuk memuat turun kandungan multimedia dari laman penstriman video.

Baik, Light Downloader (LD) menekankan fungsi prestasi ringan dan mudah tetapi yang tinggi. Permohonan ini adalah juga tidak lebih rendah kepada aplikasi yang serupa. LD mempunyai antara muka yang sama untuk DAM itu, walaupun kelihatan lebih mudah. Permohonan ini mempunyai pemisahan muat turun dengan kategori yang mudah. Ia hanya tidak seperti DMA, Cahaya sepenuhnya Downloader adalah perisian percuma.

LD dituntut untuk meninggikan kelajuan semasa memuat turun sehingga 6 kali lebih cepat. Ini mungkin kerana rasuk kaedah pemisahan LD kepada beberapa bahagian dan memuat turun secara serentak. LD juga boleh menjadualkan muat turun dan terus proses download terganggu di tengah-tengah jalan, samada dengan sengaja atau tidak (terutama apabila tiba-tiba sambungan internet hilang).

klik disini untuk download dan informasi selebihnya


Monday, 12 March 2012

AWASI ANAK ANDA


Komputer telah menjadi keperluan asas untuk manusia malah ditambah dengan sambungan internet ynag mudah dicapai dimana-mana sahaja. Ia menjadikan tabiat manusia mengunakan komputer tampa had masa. Walau bagaimanapun, jika tidak digunakan secara bijak, akses internet melalui komputer boleh memberi kesan negatif dari segi fizikal dan psikologi.

Melarang daripada kanak-kanak untuk melayari juga bukan satu penyelesaian yang sesuai. Oleh itu, menggunakan KIDS PC TIME. walaupun terdapat perkataan 'KIDs' malah ia boleh menggunakan untuk seisi keluarga. Aplikasi ini digunakan untuk menetapkan jadual bagi mengawal penggunaan komputer. Aplikasi ini akan memaparkan jadual yang telah dibuat oleh ketua keluarga(admin).

Anda juga boleh menghadkan bilangan pengguna yang boleh mengunakan PC(personal komputer). Sebelum itu, anda sebagai admin mesti menentukan siapa yang boleh mengakses / menggunakan komputer. Nombor akses tidak terhad. Setiap pengguna boleh set untuk mempunyai jadual yang berbeza berdasar keperluaan dan bukan kemahuan.

untuk maklumat yang lebih sila klik disini

Sunday, 11 March 2012

HARDISK ANDA SIHAT?


Aplikasi ini adalah mampu untuk memantau dan menganalisis setiap cakera keras (hard disk)yang dikesan.Media store yang menyokong bukan sahaja cakera keras dengan sambungan IDE dan SATA, tetapi juga SSD (nyatakan cakera padat), USB flash dancakera keras luaran.

Aplikasi ini akan memantau status cakera keras dalam masa nyata. Maklumat yang dipaparkan termasuk kesihatan, suhu, dan SMART (Self-Pemantauan, Analisis, danLaporan Teknologi) yang menyertai apa-apa media storan. Malah, anda bolehmengetahui umur dan tempoh penggunaan cakera keras melalui maklumat yang dipaparkan dalam analisis.

Anda boleh mengukur keupayaan cakera keras dalam proses pemindahan dikira berdasarkan kelajuan. Kemudian, keputusan yang diperolehi boleh digunakan sebagai penanda aras dalam pengesanan, sama ada prestasi stabil atau malah menurun.

Fungsinya adalah hanya untuk memantau dan cakera penganalisa keras, anda tidak boleh menetapkan semua masalah yang wujud. Jadi, jika tanda-tanda kerosakan yang nyata, cara terbaik ialah dengan segera melakukan backup data.

klik disini untuk memuat turun

Saturday, 10 March 2012

BUANG FAIL YANG SAMA

Kita sering kali membuat dua, tiga atau lebih fail tanpa disedari. Dengan adanya perisian ini, anda boleh membuang fail yang mempunyai dua salinan tersebut.

Easy Duplicate File Finder juga digunakan untuk:
• Mencari file yang mempunyai nama dan saiz file yang sama
• Melindungi fail sistem dan folder
• Antara muka yang mudah difahami pengguna
• Menyokong file dalam bahasa Cina, bahasa Jepun

1.Setelah perisian ini di buka, interface di bawah akan muncul.
Cara menggunakan Easy Duplicate File Finder
Easy Duplicate Finder

2. Setelah itu, pilih semua partition yang terdapat dalam komputer anda.
Easy Duplicate Finder

3. Kemudian Tekan butang start
4. Setelah siap di semak, info di bawah akan muncul

Easy Duplicate Finder

5. Anda boleh susun mengikut saiz fail dan pilih dari mana-mana fail untuk di buang. Asalkan jangan tanda semua sudahlah nanti semua fail dibuang. Hati-hati yer. shock
Easy Duplicate Finder

Klik sini untuk download

SUMBER : http://itinfo.uthm.edu.my

Friday, 9 March 2012

BACKUP DRIVER

Anda sering kali format PC anda dan selalu bertukar-tukar CD Driver dari Display Card ke Sound Card, dan sebagainya? Namun pernahkan anda cuba untuk backup semua driver anda hanya kepada satu CD sahaja ? atau anda risau CD driver yang ada akan hilang atau rosak dan tidak boleh digunakan lagi ?

Kami disini telah menjumpai satu utiliti yang mampu menyimpan semua driver perkakasan anda dan tidak perlu lagi menggunakan beberapa CD dan hanya boleh disimpan dalam satu folder sahaja.

Utiliti ini dinamakan Driver Magician Lite. Ia mampu membezakan mana driver yang sudah berada dalam CD Windows XP dan mana driver yang tidak berada dalam CD Windows anda. Malah ia mampu membuat backup.

Driver Magician yang biasa mempunyai kemudahan untuk mengemaskini driver anda. Namun ianya merupakan aplikasi berbayar. Untuk membuat update driver anda boleh mencari di Internet di laman web perkakasan anda.. Mudah sahaja.

Hasil dari Backup Driver
Backup

Pilih yang berwarna merah sahaja, Kalau ingin selamat pilih semua
Pilih dan Backup

Pilih Folder yang sesuai
Simpan

Untuk mendapatkan utiliti ini sila klik sini

Thursday, 8 March 2012

Rehat Sebentar

Blog 1

Blog 2

Blog 3

Blog 4

bloggger, webblog, blog dan macam2 lagi sebutan dan panggilan oleh para penulis artikal di laman sesawang yang sentiasa tumbuh bagai cendawan putih yang tumbuh selepas hujan. Rata -rata penulis blog masa kini adalah dari kalangan remaja yang sering hadir dengan pelbagai idea yang ingin dikongsi bersama tetapi ada segelintirnya menjadikan blog ini sebagai laman diari untuk aktiviti seharian untuk dikongsi bersama rakan-rakan. Itulah blogger yang kadang-kadang hadir dengan pelbagai variasi citirasa yang dicorakkan oleh penulisnya, bagi saya menulis blog ini adalah untuk berkongsi idea,infomasi dan macam2 lain diantara saya, pelajar, guru dan teman-teman malah saya juga menjadikan blogger ini sebagai medan simpanan ilmu untuk saya agar mudah saya untuk mencari dan mengingati segala yang saya belajar dan terjumpa di laman maya ini... huhuh apa-apa pun agar semuanya terbaeeekkkkkk....

Wednesday, 7 March 2012

INSTALL OS GUNA PENDRIVE


Bahan-bahan yang diperlukan:

1.
Win2Flash - software ni free. Boleh download dari website dia. Ada banyak software yang boleh guna. Tapi aku pilih Win2Flash ni pasal dia free. Satu lagi software yang aku suka guna ialah FlashBoot. Flashboot ni memang bagus sebab semua jenis CD yang boleh boot-up, dia boleh transfer masuk pendrive. Sebab tu dia tak free.

2. Source - CD/DVD Windows atau image file .iso windows

Cara-cara memasak:
1. Mula-mula kena masukkan source CD/DVD dalam cd drive. Kalau guna ISO file, mount dulu fail tu dalam virtual cd drive.
(Nak mount boleh guna MagicDisk. MagicDisk ni free. Guna dia untuk buat virtual cd drive untuk mount image file.)
2. Run Win2Flash, guna wizard sahaja untuk cara mudah. Eh, tak reti pulak aku nak mengarang benda yang simple-simple ni. Tengok ajer gambar bawah, cara-cara dia dari mula sampai siap.
1.Bila run jer Win2Flash, terus keluar ini.

2. next

3. Pilih source dan destination. Aku punya CD/DVD Drive kat G.
Pendrive aku plak kat drive J.

4. Kena aggree dulu.

5. Warning. Bila klik OK, dia akan format pendrive.
Pastikan pendrive tu tak ada data-data penting.

6. Kenu tunggu. Jenuh gak. Kalau Windows XP, dalam 15 minit siaplah.
Kalau Windows 7 aku tak pasti pulak.. 30 minit kot.

7. Dah siaplah ni.

8. Pesanan terakhir.
Bila dah siap pendrive ni, untuk boot guna pendrive. Kena tekan F12 masa tengah start komputer tu untuk pilih boot guna apa. Pilihla boot guna USB/Flash. Kalau tak boleh guna F12, kena set kat dalam BIOS terlebih dahulu.

Bila dah boleh boot-up guna pendrive, ikut sahaja cara-cara yang sama seperti setup Windows guna CD.

bahan daripada : http://mancisdahbasah.blogspot.com

PDF to Word

Selalu kita ingin mengedit fail pdf yang kita buka. Namun Portable Document Format ini sudah tentu ada hakciptanya.

Di sini disenaraikan beberapa kaedah percuma untuk ‘convert’ dari PDF ke Word.

Aplikasi ini mudah untuk digunakan dan anda tidak perlu Microsoft Office atau pun Adobe Acrobat di dalam PC anda untuk menggunakan aplikasi ini.

1. Email Gmail (Email)

Anda hanya perlu hantar fail PDF itu ke alamat email Gmail anda. Dan attachment PDF itu akan jadi format HTML. Anda boleh copy dan edit fail itu.

2. ConvertPDFtoWord.com (web)

Anda hanya perlu hantar fail pdf dan ia akan menukarkan ke format Word

3. Freepdfconvert.com (web)

Ia akan menukarkan ke tiga format iaitu .doc, .xls dan juga .rtf

4. Free PDF to Word.com (Aplikasi)

Aplikasi ini perlu di install di dalam komputer anda.

Laman web

PDF To Word 2

5. Nitro PDF to Word (web)

6. CometDocs

Anda perlu daftar dan boleh menukar bukan hanya fail word malah excel, powerpoint dan lain-lain lagi.

7. Zamzar (web)

Laman web ini menyediakan pelbagai format untuk di tukarkan. Termasuklah Youtube download.

8. Gdoc (aplikasi)

Walaupun ianya trial 30 hari namun fungsi untuk PDF kepada Word adalah percuma

9. Smart-Soft Free PDF to Word Converter (aplikasi)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More